生涯規劃專題

April 22, 2017

好欣賞佢一次又一次離隊,唔願意跟住一貫嘅路去走,付出嘅係無比勇氣,但收穫亦一定會超乎所想。

收穫係乜?唔一定可以比你當飯食,但小編認為,足以令你今生無悔。

#生涯規劃 #唔跟大隊 #走自己嘅路 #搏盡無悔

高考失敗轉戰DSE 入神科後立志創業 科大生:人生就是不停玩命

一年一度的中學文憑試就快告一段落,不少考生大概會擔心萬一失手,日後的路要怎麼走,又或即使幸運地入到自己心儀的學科,是不是就是按著師兄學長的那條路走。來自科技大學,理學院風險管理及商業智能學課程四年級生陳棨豪(Hercules)的經歷,或許可以給考生們一點啟...

April 17, 2017

『在職業選擇表中,劉鳴煒想當演員,卻發現自己完全不屬「藝術型」;測試結果又顯示,他適合修讀文化管理學,「但我自小不擅藝術文化那範疇啊!?」結果還列出他這類型適合讀歷史系、媒體學,日後能從事警察、售貨員或活動助理等工作職位,「警察和售貨員兩個工作有什麼關係?」』

究竟點先係做好生涯規劃嘅方式,真係好值得深思。希望你同我哋可以一齊探討下,點樣令到 #生涯規劃 唔再係應付式嘅工作,點樣令到 #多元出路 唔再係自欺欺人嘅空想!

【DSE.有片】生涯規劃問卷考劉鳴煒 200條問題就找到人生目標?

今屆中學文憑試各科筆試...

April 14, 2017

玩Lego都可以做到生涯規劃?連生涯規劃都可以有咁多種形式,人更加應該有多元、獨特嘅生活方式。

好開心有越嚟越多人關注香港青年嘅生涯規劃,希望香港嘅教育可以更加百花齊放,最重要係令到更多人搵到佢哋嘅個性、夢想同目標,而唔係做一式一樣嘅公仔。

#生涯規劃 #Lego #生命誠可貴 #唔要做公仔

【局長錯了】生涯規劃唔係齋Talk 導師教用LEGO砌出人生夢想

「生涯規劃」經某個外訪多過留港處理要務的局長一講,幾乎難聽過粗口。學校為學生做的所謂生涯規劃總是簡化為學位規劃,按成績剖析你適合讀乜科。You have a drea...

Please reload

香港生涯規劃協會 Hong Kong Life Planning Association

​電話 : (852) 3169 9208

​傳真 : (852) 2558 3884

地址 : 香港觀塘偉業街118號 Tuspark 603室 (牛頭角B6 出口)
         Rm 603, Tuspark, 118 Wai Yip Street, Kwun Tong, Hong Kong

©2019 by LPAHK